Dansa samba med mig

En hyllning till Cornelis

 

OM DANSIKALEN


BAKGRUND

DANSA SAMBA MED MIG – EN HYLLNING TILL CORNELIS VREESWIJK

Vi människor mår bra av att drömma och för många av oss är det viktigt att ha ett mål i livet. Min dröm har under många år varit att sätta upp en dansikal i Sverige, vilket tillslut gick i uppfyllelse. Något jag har strävat efter så länge visade sig plötsligt vara möjligt och efter hårt slit även genomförbart. Det svåra efter det blev att hitta den “nya” drömmen och riktningen i livet, men med den nya dansikalen “Dansa samba med mig” blev även detta uppfyllt, vilket jag är otroligt tacksam över. 

Min bästa vän i livet heter Jocke. Utan honom vet jag inte riktigt hur mitt liv hade sett ut. Under våra första år tillsammans så fanns Cornelis Vreeswijk alltid med i bakgrunden. Under sena läxläsningar och glada pokerkvällar förgyllde alltid hans röst de olika begivenheterna. Hans texter blev ett med oss och hans visskatt präntades in i våra själar.  Många år senare, när Joakim blivit en etablerad trubadur hemma i Örebrotrakterna, kom han med frågan om jag inte hade lust att kanske komma och gästa en av hans konserter tillsammans med en dansare och illustrera en av visorna han sjöng med min dans. Jag gick genast igång på idén, men tiden infann sig aldrig att genomföra detta förrän vi under en resa till Rio i februari satt på terrassen på hotellet och tittade ut över Copacabana där Cornelis spatserat många år innan. Vi satt där och plötsligt visste jag vad min nya dröm var. Jag ville tillsammans med min bästa vän göra en dansikal om vår vänskap och samtidigt hylla Cornelis. Mannen som betytt så mycket för just vår relation. Detta är bakgrunden till dansikalen Dansa Samba med mig – En hyllning till Cornelis Vreeswijk.  En ovärderlig vänskap som limmats ihop av toner från en av Sveriges största poeter. 

HANDLING

I Dansa samba med mig får du som åskådare uppleva den odödliga skalden Cornelis på ett helt nytt sätt. Som publik kommer du att se, höra känna och lukta Cornelis på en resa mellan Brasilien och Sverige, Sorg och lycka samt 1600-tal och 2017. Dina favoritdansare från Let´s Dance kommer med sin dans att illustrera låtar sjungna av tre sångare som kompletteras med artister såsom Lill Lindfors och Alexander Rybak på sätt du inte kan ana! Klassiker som Brev från Kolonien, Felicia adjö eller balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind är bara några av låtarna som kommer att sjungas. 

I en tid då empatin verkar ebba ut i världen, handlar denna historia om att vi ibland måste våga räcka ut en hand till andra, både för att hjälpa eller för att själva få en knuff i rätt riktning. Det handlar om hur det är att, likt Cornelis som kom till Sverige vid 12 års ålder, plötsligt befinna sig i ett annat land och inte passa in, men hur det går att kämpa sig förbi alla hinder på vägen och en dag vara en av landets största poeter. På samma sätt visar sig flickan i ”Dansa samba med mig” också ha oanad potential trots hennes tillsynes ofördelaktiga giv i livet. 

 

STORYN

I den fattiga favelan i Brasilien bor en flicka, vars anspråkslösa liv bryter samman då hennes föräldrar dör. Hon befinner sig plötsligt i ett totalt mörker och får hitta mindre angenäma sätt att försörja sig på för att överleva. Första ljusglimten i tillvaron blir när hon möter en äldre svensk sjöman som värnar om henne och ger henne en trygghet i all misär. Av dennes hjälpande hand växer hon sig starkare och bestämmer sig för att lämna allt mörker bakom sig och resa till det ”felfria” Norden tillsammans med honom. 

Under resan på ångbåten till Sverige drömmer flickan om ett barn, en prins på en vit tiger, som har åstadkommit något stort i världen och fred på jorden. 

Vid ankomst till Sverige märker flickan att allt kanske inte är så rosenrött här som hon låtit sig intalas. Här finns samma misär men på ett annat sätt än i Brasilien, men åtminstone känner hon sig trygg med mannen och träffar även mannens son, som skulle kunna vara prinsen i vitt hon sett i sin dröm. Redan den första dagen i det nya landet vågar flickan dela med sig lite av sin kultur när hon i slutet av första akten lär de torra svenskarna att dansa lite samba. Något dessa Skandinaver aldrig sett förut. 

Här känner hon att hon absolut inte passar in. Hennes enda lycka i livet är relationen till den äldre mannen och den sprudlande kärleken hon nu känner för hans son. 

Flickan kämpar med att få ett jobb i Sverige, med då hon inte tror att hon har några färdigheter eller meriter, slutar det med att hon inte får det drömjobb som hon så länge velat ha. Hon slutar som städare på ett stort Svensk företag.

Den äldre mannen blir tvungen att åka på de sju haven igen med båten ”Felicia”, men båten förliser och mannen dör. När flickan möts av det sorgliga beskedet rasar hennes liv samman, men hon reser sig ur askan och tillsammans med sin prins växer hon sig starkare. Showen slutar med att paret tagit sig an en pojke från Syrien och flickan hittat sitt kall i livet. Hon undervisar svenskar i samba. Det är hon som tagit den latinamerikanska dansen till norden. 

På så sätt har tre av hennes drömmar uppfyllts. Hon har sin prins, hon har ett barn och hon har åstadkommit något i ett främmande land, likt Cornelis, som gjort en skillnad för så många människor. Hon gav dem lycka genom sin kärlek till dansen. Nu fattas bara fred på jorden, men vi lever på hoppet om att allt är möjligt!

 

 
lumene.png